knop-bellen knop-mailen knop-route

Vlooien

Algemeen
Een veel voorkomend probleem bij huisdieren is de aanwezigheid van vlooien. Er komen twee soorten vlooien voor: de hondenvlo en de kattenvlo. Hiervan komt de kattenvlo veruit het meeste voor, ook bij honden.
Om zich te kunnen voortplanten heeft de vlo een bloedmaaltijd nodig. Hierna legt de vlo enige tientallen tot honderden eitjes, die in de directe omgeving van uw huisdier (uw huiskamer) op de grond vallen. Na 6-8 weken - bij warm weer veel sneller - hebben zich uit de vlooieneitjes weer nieuwe vlooien ontwikkeld; deze zoeken weer een nieuwe gastheer op. Vooral na vakanties kan dit op grote schaal gebeuren (vlooienplaag !). Aangezien de eieren ook in huis liggen kunnen onze dieren ook in de winter vlooien krijgen.


Klachten
De aanwezigheid van vlooien leidt vaak tot heftige jeuk en krabben bij uw huisdier. De jeuk begint vaak op de achterhand, maar kan zich over het hele lichaam heen verspreiden. Honden bijten dan delen van de huid kapot, vaak tot bloedens toe. Bij de kat zijn vaak over de hele rug tientallen kleine bultjes en korstjes te voelen (zgn. miliaire dermatitis ). Het achterste gedeelte van de rug kan kale plekken vertonen. Deze verschijnselen zien we voornamelijk bij honden en katten die overgevoelig zijn voor het speeksel van de vlo (vlooienallergie).


Diagnose
Het is niet altijd even makkelijk om een vlooienbesmetting vast te stellen. Vooral bij dichtbehaarde of langharige dieren zijn deze kleine watervlugge beestjes moeilijk te vinden.
Bovendien leven vlooien niet op dieren, ze eten er alleen maar.
Uit onderzoek is gebleken dat 99% van de vlooien in de omgeving zitten en slechts 1 % op uw huisdier! Wanneer u dus 1 vlo vindt op uw huisdier zitten er maar liefst 99 exemplaren in uw huishouden in de vorm van eitjes, poppen, larven en volwassen vlooien!
U kunt daarom beter uitkijken naar de aanwezigheid van "vlooienpoepjes": kleine zwartbruine korreltjes die zich tussen de haren bevinden. Om het onderscheid te maken tussen een vlo-poepje en een zandkorrel kunt u de korreltjes op een natte tissue leggen. Met een zandkorrel gebeurt niets en het vlo-poepje zal uitlopen tot een roodbruin bloedvlekje.

Behandeling
Voor de bestrijding van vlooien staan ons vele middelen ter beschikking. Hiervan zijn er maar enkele echt afdoende. Afhankelijk van het gewicht en de leeftijd van uw huisdier kunt u kiezen uit verschillende toepassingen. Zo zijn er diverse tabletten, sprays en pipetten beschikbaar (Comfortis®- tabletten , Trifexis®- tabletten, Bravecto®- tabletten, Effipro®-spray, Effipro®-pipet, Seresto®- band).
Er moet daarbij een onderscheid gemaakt worden tussen honden en katten die allergisch zijn voor vlooien en honden en katten die geen vlooienallergie hebben. Wanneer er bij een hond of kat sprake is van een vlooienallergie is het belangrijk om zowel alle huisdieren lokaal te behandelen met een middel dat de volwassen vlo doodt, een middel wat de voortplanting van de vlo remt en de omgeving van het dier zoveel mogelijk vlo-vrij te maken.

Lintwormen
Zowel bij de hond als ook de kat wordt de lintworm overgebracht door vlooien. De met lintwormlarven besmette vlooien worden bij het verzorge

n van de vacht door uw huisdier gevangen en opgegeten. In de darm komen deze lintwormlarfjes bij vertering van de vlo vrij en groeien dan uit tot volwassen lintwormen. Van deze lintwormen treffen we de losgelaten witte segmenten - zo groot als rijstekorrels - aan op de ontlasting. De lintwormen zijn goed te bestrijden met lintwormtabletten. Om te voorkomen dat de lintwormen telkens terugkeren, dienen echter ook de vlooien te worden aangepakt.
Lintwormbestrijding zonder een afdoende vlooienbestrijding is dan ook niet goed mogelijk!

Samenvatting
- Heeft uw dier last van vlooien, pak het grondig aan.
- Behandel het dier met een middel van uw voorkeur of vraag advies aan uw dierenarts
- Behandel alle dieren in huis
- Behandel de omgeving met een goede omgevingsspray (Indoor-X®).
- Gebruik middelen die effectief en veilig zijn (o.a. voor kinderen). 
- Het huis goed stofzuigen, voornamelijk de vloerbedekking, banken. Stoelen, kieren en naden. 
- Was de kleedjes waar uw huisdier op ligt regelmatig uit. 
- Gaat uw huisdier veel mee in de auto vergeet deze dan niet mee te nemen bij de behandeling van de omgeving, hetzelfde geldt voor een reismandje. 

Ziet u door de vlooien uw huisdier niet meer, neem dan contact op met onze praktijk en wellicht komen we samen tot een succesvolle aanpak om de vlooien te bestrijden! 


Waar bent u naar op zoek?